Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου - 15 Ιουνίου

Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου - 15 Ιουνίου

Αρ. Πρωτ. 11619/15.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Οικονομικών

                                                     

Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου έχει ορισθεί και τιμάται σε παγκόσμιο επίπεδο η 15η Ιουνίου, με πρωτοβουλία τόσο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την ιδιαίτερη σημασία του ανέμου ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας (ΑΠΕ) στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, των έντονων και ραγδαίων κλιματικών αλλαγών.  

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σήμερα οι παραγωγικές μονάδες αιολικής ενέργειας καλύπτουν σχεδόν το 5% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ έως το 2020 προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 14-17%.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η φυσιολογία ευνοεί την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, τα ποσοστά χρήσης αιολικής ενέργειας είναι πολύ χαμηλά. Το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν προστεθεί μόλις 18 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας, ενώ στόχος της χώρας μας ετησίως είναι η ένταξη 1000 μεγαβάτ από το σύνολο των ΑΠΕ.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι περισσότερες από 20 μεγάλες επενδύσεις που αφορούν στις ΑΠΕ ύψους 10 δισ. ευρώ και που αδυνατούν να υλοποιηθούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε όλη την επικράτεια, για την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης και επεξεργασίας των οποίων μπορεί να περάσουν περισσότεροι από δώδεκα μήνες.

Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι για άλλη μια φορά οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για πράσινη ανάπτυξη μένουν στα λόγια εμποδίζοντας την όποια πρωτοβουλία ανάπτυξης στη χώρα μας. Σε μια περίοδο κρίσιμη για την οικονομία της χώρας και ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ζητούμενο η εξεύρεση νέων επενδύσεων -που θα δημιουργούσαν αυτομάτως νέες θέσεις εργασίας- και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, η γραφειοκρατία  φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία για την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης και αδειοδότησης των αιτήσεων που εκκρεμούν και αφορούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων στη χώρα μας;

- Ποια είναι τα ακριβή στοιχεία που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτρισμού στη χώρα μας, από ΑΠΕ εν γένει και ποια συγκεκριμένα από την αιολική ενέργεια;

- Ποιοι είναι οι στόχοι της χώρας μας για το μέλλον στα πλαίσια της Ε.Ε. για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από αιολική ενέργεια και πως προβλέπεται επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί;

Απαντήσεις Υπουργείων